Loftsbelysning

Home / Loftsbelysning

Er dårligt lys en arbejdspladsrisiko?

Selvom lys har stor indflydelse på vores døgnrytme, hvor hormonniveauer af melatonin og serotonin spiller en vigtig rolle, ser mange arbejdsgivere ikke manglen på lysergonomi som en potentiel arbejdspladsrisiko. Men symptomerne fortæller os noget andet. Med denne håndbog håber vi at belyse problemet – og løsningen.

Melatonin og serotonin er ansvarlige for at regulere vores humør samt vores spise- og søvnmønstre. Når vi tilbringer det meste af vores tid indendørs, reguleres vores hormoner ikke af den ultimative lyskilde – solen. I stedet tilpasser de sig lyset produceret af dine valgte kunstige kilder. Hvis det lys er dårligt, bringer det dine hormonniveauer ud af balance og kan forårsage søvnproblemer, stress og træthed.

Almindelige symptomer forårsaget af dårlig belysning:

  • Hovedpine
  • Søvnproblemer
  • Stress
  • Træthed
  • Nedsat immunsystem
  • Problemer med nakke, skuldre og ryg
  • Lavere produktivitet og flere fejl begået
  • Uvillighed til at matche eller vælge korrekte farver

 

Hvor mange Lux har du på din arbejdsplads?

Vidste du, at en højere belysningsintensitet giver bedre syn og lader dig se mindre kontraster bedre? Et typisk kontorområde tilbyder normalt omkring 1000 Lux, hvor 3000 – 5000 Lux anbefales til krævende arbejdspladser. Kontakt din nærmeste D-TEC-forhandler for at finde ud af dit Lux-niveau.

Zone 1 Driftsbelysning Mål 70 cm fra lyskilden. Anbefalet niveau: 20 000 – 45 000 Lux.

Zone 2 Omgivende belysning Mål 120 cm fra lyskilden. Anbefalet niveau: 3000 – 5000 Lux.

Zone 3 Generel belysning Anbefalet niveau: 500 – 1000 Lux.

 

Almindelige lux-niveauer

  • Direkte sollys: 100 000 Lux
  • Sidder i skyggen: 10 000 Lux
  • En krævende arbejdsplads: 3000 – 9500 Lux
  • Et typisk kontorområde: 1000 Lux
  • Måneskin: mindre end 1 Lux

 

 

Perfekt farvegengivelse? Tjek.

Træt af at gå hen til vinduet, når du gennemgår forskellige farvenuancer? Bemærk, at solens farvetemperatur (K) ændrer sig i løbet af dagen og afhænger også af vejret. Derfor er vi stolte af at tilbyde dig ikke mindre end 94 CRI på Colour Rendering Index-skalaen (solens CRI er 100), hvilket sikrer dig, at den farve, du vælger, er korrekt.

Hvor er alle skyggerne blevet af?

Bliv ikke overrasket, hvis dine patienter spørger, hvor alle skyggerne er blevet af!

Hemmeligheden? Hundrede små LED-kilder arbejder sammen om at sprede lyset jævnt med hjælp fra integrerede mikroprismer – hvilket efterlader dig uden skygger, bedre arbejdsforhold og færre fejl. Hvis du vil imponere dine patienter endnu mere med din lyskilde, hvorfor så ikke lade din lampe vise regnbuens farver eller en beroligende, skiftende lysstrøm!

Hvor skal du placere dine lyskilder?

Vidste du, at belysningsintensiteten er omvendt proportional med kvadratet af afstanden? Se illustrationen nedenfor. Det betyder, at et objekt af samme størrelse, der er placeret dobbelt så langt væk, kun modtager en fjerdedel af det samme lys. Derfor tilbyder vi svævende lamper, så vi kan komme tættere på arbejdsområdet.

Forbered dig på en bedre nattesøvn – i løbet af din arbejdsdag

Vi er ikke designet til at leve indendørs med kunstig belysning. Men hvis du imiterer solen og vælger et intenst blåt lys om morgenen for at hjælpe dig med at holde dig vågen (se eksemplet med 6500 K til højre), og derefter skifter til et varmere, blødere lys om eftermiddagen (3000 K), hjælper det dig med at slappe af – og du vil sove bedre. Hvis du ikke vil håndtere skiftet, tilbyder vi en autodynamisk dagslysindstilling i vores sortiment. Tjek Clair til højre.

Hvor gamle er dine medarbejdere?

Grunden til, at vi spørger, er, at god belysning er særligt vigtigt, når man bliver ældre på grund af ændringer i pupillen, linsen og nethinden. Faktisk har en 40-årig brug for dobbelt så meget lys sammenlignet med en 20-årig. Og en 60-årig har brug for ti gange mere lys for at opnå samme synspræstation som en 20-årig. Det betyder, at ældre medarbejdere kræver bedre belysning.

Godt for miljøet, din pengepung og dine øjne

Ved at skifte til mere effektive lyskilder som LED, kan du begynde at spare op til 85 % på

energiregninger fra dag ét. Du vil også nyde godt af lav termisk opvarmning, ingen akustisk støj og en øget lyskvalitet, da teknologien leverer mere lys per watt end sine konkurrenter.

I løbet af en typisk arbejdsdag bliver dine øjne tvunget til at skifte fokus mellem en lysere arbejdsbelysning og den omgivende belysning over 1000 gange. For at undgå øjenbelastning og hovedpine kan du sænke kontrasten mellem dine eksisterende lyskilder ved at anvende et 1:5 forhold. Du kan også bruge mange lyskilder, der arbejder sammen for at skabe det perfekte lys – i stedet for at bruge færre, men stærkere lyskilder. Lyder det avanceret? Det er det, men udover at designe en skygge-, blændings- og flimmerfri serie, har vi indbygget en funktion, der også sænker kontrasten for dig.

 

  1. En ramme fræset i massiv aluminium for maksimal stabilitet og effektiv køling.
  2. En high-end reflektor, der reflekterer mere end 98% af lyset. Et almindeligt spejl reflekterer 80 – 90%.
  3. En lyslederplade, der transporterer og spreder lyset fra LED’erne for at skabe en stor oplyst overflade i stedet for flere punkter. Dette reducerer blænding og gør det meget mere behageligt for patienten.
  4. Tynd diffusionsplade, der diffuserer lyset og reducerer interne tab.
  5. En mikroprismatisk plade, der kontrollerer spredningsvinklen af lyset og reducerer skygger og blænding.
  6. En række af de nyeste og mest effektive LED’er fra Cree producerer 165 lm/W ved CRI > 90. Hver Cloud-lampe indeholder op til 1023 LED’er.
  7. En diffusionsplade med en kombination af struktur og diffusionspartikler skaber en jævn fordeling af lys og farveblanding

 

Checkliste til lys på arbejdspladsen

  • Vælg lyskilder, der lader dig undgå flimmer, blænding og skygger.
  • Vær god ved dine øjne ved at vælge en opsætning, der giver dig lav kontrast mellem dine lyskilder for at reducere øjenbelastning og træthed.
  • Hvis du vil øge lysstrømmen yderligere, kan du male væggene og lofterne i lyse farver.
  • Vælg lyskilder med lav termisk opvarmning og ingen akustisk støj.
  • Vælg lyskilder med korrekt farvegengivelse, især hvis du arbejder inden for tandpleje, skønhed eller dermatologi.
  • Hvis nødvendigt, hvidtning eller skygge af vinduer og ovenlysvinduer for at undgå blænding.
  • Hvis du har computerskærme, skal du sørge for, at de er placeret, så loftsbelysningen eller lyset fra vinduerne ikke reflekteres og skaber blænding for brugerne.